شما در حال حاضر اینجا هستید :
مجله سلامت و تندرستی ایرانیانخواص مواد غذایی خواص عدس - آشنایی با فواید و مضرات عدسخواص عدس - آشنایی با فواید و مضرات عدسافزودن دیدگاه
به گفته کارشناسان تغذیه، عدس یکی از بهترین راه های تامین پروتئین کم چربی برای بدن ماست که سرشار از مواد معدنی، ویتامین ها، آنتی اکسیدان و فیبر است و خوردن روزانه آن می تواند به تقویت و بهبود قوای جسمانی ما منجر شود. فواید و خواص عدس برای سلامتی بخشهای مختلف بدن و طول عمرتان بسیار شگفتانگیز و چشمگیر است.
عدس نوعی محصول کشاورزی است که از سالهای بسیار دور تاکنون در آشپزی استفاده میشود. عدس به خانوادهی حبوبات تعلق دارد و از این نظر، به عنوان قدیمیترین عضو خانوادهی حبوبات شناخته میشود که تاکنون توسط انسان کشت شده است.
گیاه عدس با نام علمی لنس کیولیناریس مدیک، جزء خانوادهی باقلاییان است که در نواحی مختلف جهان به ویژه کشورهای جنوب شرق آسیا بسیار محبوبیت دارد.
برگهای آن دارای 6 تا 14 برگچه می باشد که در انتهای آن پیچک قرار دارد . گلهای عدس رنگ سفید و دارای رگه هایی به رنگ بنفش است . میوه آن غلاف کوچکی است و معمولا در هر غلاف 1 تا 3 عدس وجود دارد .
از سری مواد معدنی عدس میتوان به پتاسیم ، فسفر ، منیزیم ، کلسیم و آهن اشاره کرد. ویتامین های موجود در عدس C ، PP ، B2 ، B1 و A می باشند. عدس برای دفع سموم بسیار مناسب است زیرا پتاسیم موجود در آن باهث فعالیت زیاد کلیه می شود.
عدس از نظر مقدر پروتئین بسیار غنی است و دربین گیاهان فقط لوبیای سویا بیشتر از عدس پروتئین دارد . همچنین حاوی مواد مغذی فراوان است که همگی برای حفظ سلامت بدن مفید هستند.
عدس یکی از اجزای اصلی رژیم غذایی مردم در هند، سریلانکا، پاکستان، بنگلادش و نپال می باشد، بیشتر عدس های دنیا در کانادا، هند و استرالیا تولید می شوند.
انواع عدس
عدسقرمز که بیشتر دارای طعمی شبیه خاک است
عدس سبز
عدسقهوهای یا پاردینای اسپانیایی
عدس پوی (منطقهای در فرانسه) یا عدسفرانسوی به رنگ سبز مایل به آبی
عدسبلوگا یا عدسسیاه
عدسزرد و انواعی دیگر که توسط کشورهایی مختلف در دنیا تولید میشوند
خواص عدس پرشمار هستند. در این نوشتار مجالی نیست تا به همه ی آنها پرداخته شود. در ادامه مهم ترین خواص عدس برای سلامتی آمده است.
خواص عدس
* عدس باعث تقويت عضله قلب ميگردد و در حفظ سلامتي آن مؤثر ميگردد.
* عدس فعاليت سلولهاي مغز و هوش و حافظه را افزون ميكند.
* كساني كه كم خون هستند عدس را در برنامه غذايي خود قرار دهند.
* خوردن عدس باعث جلاي پوست ميشود.
* برای درمان زخم های دهان و گلو و دیفتری عدس را پخته و آب آنرا غرغره کنید .
* عدس به علت داشتن آهن، برای رفع کم خونی و افزایش شیر مادران شیرده مفید است.
* خوردن آب عدس ملين و خود عدس قابض است.
مضرات عدس
عدس نفاخ، دیرهضم و کاهش دهنده میل جنسی است.
زیاده روی در مصرفش، غلیظ کننده خون است و جریان خون را در رگ های باریک کُند می کند و ممکن است موجب کم شدن قوه بینایی، سوزش ادرار، قولنج، ناراحتی های عصبی، بند آمدن قاعدگی و درد و شدت بواسیر شود.
سعی کنید عدس را با روغن کنجد یا روغن بادام و سرکه و سایر مخلفات دیگر طبخ کرده و میل کنید .
مطالب مرتبط
نظرات کاربران